Allah neyim olur ? 3 - Benim Yüce isimlerim

Yazar : Ahmet H. Çakıcı Tarih : 11 Oca 2012 0 yorum
Benim Yüce İsimlerim.
Geçen Haftanın sorusu Allah’ımın gücü ne ye yeter , ne ye yetmezdi? Süphanerabbiyelaziym kelimesinin üzerinde düşünmeye çalışmıştık. BU hafta ise secdeye varıp Süphanerabbiyelâlâ cümlesinin üzerinde düşünmeye çalıştık.
Sözlükte Âlâ kelimsenin karşısında üstün, yüce, çok yüksek, kıymetli  gibi kelimeler yazıyor. O zaman sanırım anlam şöyle olur. Yüce Allah’ın ismini anarım, yüceltirim. Kuru kuru  tercüme böyle bir anlam verir.
Şöyle tercüme etsek asıldan uzaklaşır mıyız, yoksa yaklaşır mıyız? Benim nezdimde / gönlümde / kalbimde ALLAH’ın ismi en yüce isimdir. Benim gönlümün en aziz ismi Allah’tır.
Secdedeyim “Rabbim benim için senin isminin, ilginin, hatırının üstünde hiçbir isim/ hiçbir hatır yoktur” diyorum.
Üç sefer “Ben senin hatırın üstüne hatır tanımam” diyorum.  
Rabbime en yakın olduğum an.
Demek ki benim gönlümde Allah’ın isimlerinden başka isimlerde var. Yüce, üstün, kıymetli, hatırlı  makamları  olan. Ve Allah da bu yüce isimlerden biri.
Sorumuz bu oldu. Bizim gönlümüzdeki yüce isimler nelerdir. Ve bu isimlerin içinde Allah’ın isimin yeri neresidir?
Soruya itiraz eden arkadaşlar Allah’ın isminden yüce bir isim yok. Müslümanın başka bir ismi yüceltmesi mümkün değildir dedi.
Klişe bir laftı. Sorgulanmamıştı. 
Esnaf olan bu arkadaşıma senin dükkana biri gelse ve Allah rızası için bana şunu yap dese cevabın ne olur? Üzerinde Mustafa Kemal’in  yahut George Wasington’un resmi olan bir kağıt gösterse ve bunun hatırı için yap derse cevabın ne olur? Beni Allah’ın hatırı mı paranın hatırı harekete geçirir dedim. Sanırım kafamız karıştı.
Arkadaşlarla beraber düşünürken bizi  harekete geçiren hatırlı kelimelerin ne olduğunun cevabını almak istiyorduk. Neyin hatırına ne iş yapabiliriz? Soru buydu.  
Nezdimdeki/kalbimdeki/gönlümdeki yüce isimleri fark etmekti derdim.
Küçük bir yoklama yaptık arkadaşlar arasında. Çocuklarımın isimleri, hanımın (korkudan mı sevgiden mi?) işin, spor takımlarının, notların, başarıların isimleri hemen sıralandı ard arda.
 Dikkatimi çeken, 5 tane 16-22 yaş arasındaki delikanlının kalplerindeki yüce /hatırı kırılamayacakların isimlerinden bahsederlerken hiçbir delikanlıların saydıkları isimlerin içinde bir tane bile kız isminin  çıkmamasıydı. Genel olarak ta “Kızlar” demediler/diyemediler. Siz sevgili gençler bu yaşlarda damarlarınızda hormonların sel hızı ile çağıldadığı dönemde kızların ya da özel bir kızın aklımda gönlümde hatırı yok derseniz kendinizi mi beni mi Allah’ı mı kandırmış olursunuz. Dedim geçtim.
2 sigara kolik arkadaşım vardı. Onlarda sigaranın ismini saymadılar. “Yahu abi sigara haram mı?” diye sert bir tartışmanın fitilini yakıp taarruz için hazır oldular. Ya hu biz haram helal tartışmıyoruz ki, helal ya da haram gönlümüzde kıymetli/yüce olan isimleri tespit etmeye çalışıyoruz dedik. Sen yenge istemediği halde, çocuğunla kapıştığın halde sigara içiyorsun. Yani yenge hanımın ve hatta çocuğunun hatırını, sigara için kırabilirken sigara senin için Yüce isimlerden biri değil midir?
Konuşan arkadaşlar içinde sadece 1 kişi benim gönlümde paranın hatırı çoktur onun kaybedilişine dostumun kaybedilişinden fazla üzülürüm diye bildi. Bu oran bu toplum için gerçekçi değil. Çok daha fazla kişi benim gönlümde paranın / gücün /başarının / desinlerin hatırı yücedir diye bilmeliydi.
Birde bir arkadaş Honda Civic dedi . Onun hatırına bütün sadaka, yardım, zekat ve benzeri harcamalarımı durdurdum. Onun isminin hatırı şu an benim için her isimden daha yüceymiş dedi.
Allah’ımızın gücü neye yeter tartışması yaparken bilinçsizce konuları “Allah’ı dokundurmadığımız,  müdahil kılmadığımız” alanlardan nasıl uzak tutuyorduysak, burada da yücelediğimiz ancak yücelediğimizi fark ettiğimizde hesaplaşmamız gereken isimleri aklımıza getirmiyor ya da GETiREemiyorduk.
Neyse sorumuz “Benim nezdimde Yüce olan isimler nelerdir?”
Secdedeyim;     “Rabbim senin ismin bende her şeyden yücedir”
“Rabbim senin hatırın bende her hatırdan üstündür”
“ Rabbim yemin olsun ki böyledir!”
 Dediğimiz de kasteddiğimiz isimler nelerdir. Benim şahsi kendime özgü kendime itiraf etmekten kaçındığım o isimler nelerdir. Rabbim anamın, babamın, kadınımın, erkeğimin, çocuğumun, paramın, malımın, şanımın, şöhretimin, takımımın, arabamın, alışkanlıklarımın, hevalarımın, arzularımın isimlerinin hepsinden yücedir senin ismin bende.
Diyoruz. Teoride. Ya da bunu ilk söyleyen bu maksatla söylemiş ve bizde onu taklit ediyor olabiliriz.
Ancak doğrusu nedir ?
Bu haftada bunu taşıyalım zihnimizde bir hafta istedik.
Allah yar ve yardımcınız olsun.
                                                                             A.      Hakan ÇAKICI     11 / 01 /2014  ALANYA

Bu yazımı arkadaşlarınızla paylaşın

0 yorum:

Yorum Gönder