Allah neyim olur ? 2 - Allah'ınızın Gücü Neye Yeter

Yazar : Ahmet H. Çakıcı Tarih : 29 Ara 2011 0 yorum
Allah’ının Gücü Neye Yeter?
Geçen hafta arkadaşlarla kendi Allah’ımızı tanımlamaya çalışmış ve iman ettiğimizi söylediğimiz Allah üzerine hakkında pek kafa yormadığımızı fark etmiştik. Bu hafta da aynı sorunun çevresinde dolanarak soruyu cevaplamaya çalışmak istiyoruz. Bizim “Allah’ımız nasıl bir Allah’tır” sorusuna Allah’ımızın gücü ne kadardır? Nelere güç yetirebilir nelere güç yetiremez? Sorusundan hareketle cevap aramaya çalışalım dedik.
Bu soruyu her rukuda 3 sefer söylediğimiz “süphane Rabbiyel Aziym” kelimesinden ürettik.  Azim olan Allah’ın adını yüceltirim. “Aziym”in  ; her şeyin üzerinde, her şeye gücü yeten, her şeyi yenme iradesi olan gibi anlamları var sözlükte.
Her rükuda; Rabbim senin her şeye gücün yeter, her şeyi yenecek güç ve iraden var. Demek ki rükuda; bunu kabul ve itiraf ediyorduk. Soruda, sorunda burada  başlıyor; bu her şey nedir? Sorumuz buydu?
Bir hafta düşünelim ve Allah’ımızın nelere güç yetirebildiğini not edelim. Ya da Allah’ımızın nelere güç yetiremediğini görelim istedik.
İlk elde bazı arkadaşlar Allah’ın her şeye gücü yeter diye itiraz ettiler. Onun güç yetiremeyeceği bir şey olamaz. Bu istediğin şaçma bir istektir dediler.
Ancak ben Allah’ın gücü neye yeter demiyorum ki. Elbette O’nun gücü dağları yerinden oynatmaya, yıldırımlar çaktırmaya,  gezegenleri, galaksileri var etmeye ve yönetmeye yeter. Benim sorum;  benim Allah’ımın gücü neye yeter?
Allah kitabında kendini tanımlıyor. Bizde o tanımı alıp anladığımızı varsayıp kullanıyoruz. Ama bu bizim değil Allah’ın kendini anlatmasıdır/tanıtmasıdır. Ben Allah’ın anlattıklarından benim ne anladığımı ya da kendi içgüdülerimle ulaştığım Allah’ın nasıl bir Allah olduğunu anlamak için soruyorum. Benim Allah’ım neye güç yetirip neye yetiremiyor. Yani şöyle;
Rükudayken “Allah’ım, Senin, gücün her şeye yeter diyen biri;
 Allah’ım, gücün bana da yetiyor!
                Allah’ım gücün cebimdekini başkaları ile bölüşmeye yeter!
                Allah’ım senin gücün beni kötü alışkanlıklarımdan/günahlarımdan vazgeçirmeye yeter!
Allah’ım senin gücün günümü kibirsiz/yalansız/tamahsız/riyasız/hasedsiz tamamlamama yeter!
              Dünyanın  1300 katı büyüklüğündeki Güneşin ateşini milyonlarca yıldır besleyen Allah, Güneş gibi milyonlarca değil milyarlarca ateş topunu milyonlarca yıldır besleyen Allah’ım beni ve ailemi beslemeye güç yetirebilir mi? Bunun için endişelenmeli miyim?
                 Soruyu anlaşılır kılmak için tersten soralım. Benim Allah’ımın gücünün yetmediği yerler var mıdır?
Yaptığım ticarete Allah’ın gücü yeter mi? Yoksa o O’nun karışamayacağı bir alan mıdır?
                Paralarımı mülkümü  vaktimi kazanma veya harcama biçimime müdahale etmeye Allah’ımın gücü yeter mi?
                Tuttuğum takıma, kötü alışkanlığıma, ettiğim küfre, el uzattığım harama karışmaya gücü yetirebiliyor  mu Allah’ımın ?
                Allah’ın alemlerin rızkını verirken, ben rızık endişesine düştüğümde Allah mıdır acze düşen, yoksa benim kendi tanımladığım “aciz Allah” anlayışı mıdır?
Yerleri, gökleri yaratmış, yağmurları yağdırmış, yıldızları söndürürmüş Allah. Sanki ben inanmasam “ulen inandıramadık milleti” deyip vaz mı geçecek bunları yapmaktan.  Bunlara inanmanın ya da inanmamanın faydası nedir?
Bendeki hali değiştirmeye güç yetirebiliyor mu inandığım Allah?  Beni hayra sevk edebiliyor mu benim Allah’ım? Teslim olabilecek kadar güvenilebilir midir benim Allah’ım? Yoksa yine de tedbiri elden bırakmamak daha iyisi midir? Ne olmaz ne olmaz mıdır?  İşitmezse, ya fark etmezse, ya gücü yetmezse bana el vermeye Allah’ımın mıdır?  Ya parayı/mülkü vereceği şahsı karıştırırsa, ya yanlış bir tercih yaparsa Allah’ım?
Süphane Rabbiyel Aziym. Rabbim senin her şeye gücün yeter.
Rabbim benim üzerimde her şeye senin gücün yeter?
Benim üzerimde her şeye müdahilsin Allah’ım ? MIDIR?
Açmak için soralım. Allah’ımın benim üzerimde müdahele etmeye güç yetiremediği alanlar var mıdır? Nerelerdir? Nerelerimize dokunamaz bizim Allah’ımız?
Yooo o kadar da değil bundan uzak dur Allah’ım. Karışşşşma bozuşmayalım Allah’ım! Dediğim yerlerim var mıdır?
Acz içindeki Allah’ın Ahirette bir hükmü olabilir mi? Bir çok işe müdahale edemeyen kenarda durması gereken Allah’ın ahirette fonksiyonel olması mümkün müdür?
Benim Allah’ım bana bana güç yetirebilir mi?
Evet Allah’ımızın gücünün sınırları nedir? Nereye kadardır? 1 Hafta bu soruyu ilgilenen arkadaşlarla kafamızda bu soruyu taşıya bilir miyiz?
Ahmet H. Çakıcı

Bu yazımı arkadaşlarınızla paylaşın

0 yorum:

Yorum Gönder